Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Δράση Πολιτών Τήνου: "5 Σπασμένες Κάμερες"


  Σήμερα, 10 Ιουλίου στις 21.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αντωνίου Χώρας Τήνου, η Δράση Πολιτών Τήνου και η Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα", συνδιοργανώνουν την προβολή της ταινίας 5 ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ (5 BROKEN CAMERAS) σε σκηνοθεσία του Παλαιστίνιου Εμάντ Μπουρνάτ και του Ισραηλινού Γκάι Νταβίντι.", στο πλαίσιο της προετοιμασίας της καινούργιας αποστολής προς τη Γάζα. Είναι η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ, Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη της Πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" και της Δράσης Πολιτών Τήνου για την καινούργια αποστολή και το διεθνές εγχείρημα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δράση Πολιτών Τήνου

Το ντοκιμαντέρ "5 Σπασμένες Κάμερες" κέρδισε τo βραβείο Eye Cinema τον Ιανουάριο στην κατηγορία ντοκιμαντέρ και είναι υποψήφιο για Όσκαρ, η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που έχει προτάθει ποτέ για αυτό το βραβείο. Υπάρχουν πέντε κάμερες, κάθε μια με τη δική της ιστορία. Τα πλάνα της κάμερας μαζί με την αφήγηση του Εμάντ Μπουρνάτ, απλή, προσωπική, άμεση και αβέβαιη, σαν τη ζωή του, καταγράφουν τα γεγονότα από το 2005 μέχρι το 2009. Δομημένη γύρω από τη βίαιη καταστροφή της κάθε μιας από τις κάμερες, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας σε διάστημα πέντε ετών μέσα στις συγκρούσεις στο χωριό που ζει. Καθώς τα χρόνια περνούν μπροστά από την κάμερα, βλέπουμε τον Τζιμπρίλ να μετατρέπεται από ένα νεογέννητο μωρό σε ένα νεαρό αγόρι που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του να ξεδιπλώνεται με την ιδιαίτερη αντίληψη που μόνο τα παιδιά διαθέτουν. Ο Μπουρνάτ παρακολουθεί πίσω από τον φακό, τις ελιές να ξεριζώνονται, ένα τείχος να υψώνεται, τους αγώνες και την αντίσταση των κατοίκων να εντείνονται και τις ζωές να χάνονται.



"Εάν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ντοκιμαντέρ είναι η αμεσότητα, η παλαιστινιακή αυτή ταινία υπερβαίνει ακόμα κι αυτόν τον ορισμό του είδους. Το υπέροχο που συμβαίνει με κάποια ντοκιμαντέρ είναι ότι καταπιάνονται μ’ ένα θέμα που θεωρούμε οικείο, γνώριμο και το μεταχειρίζονται από τέτοια οπτική γωνία ώστε να αποκαλυφθεί στα κυνικά μάτια των θεατών για πρώτη φορά στην πραγματική του διάσταση." FLIX

Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ετοιμάζει την νέα αποστολή «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ», δηλώνοντας έμπρακτα ότι ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται ανεκτό ελαφρά τη καρδία. Είναι κάτι που πρέπει να σπάσει.

Ξανασαλπάρουμε προς τη Γάζα της Παλαιστίνης για 1.800.000 λόγους

Για να σπάσει ο 48χρονος θαλάσσιος αποκλεισμός ενός ολόκληρου λαού, που ζει δίπλα μας, στη Μεσόγειο, χιλιάδες χρόνια Για ν' αποκτήσει η Παλαιστίνη το λιμάνι της στη Γάζα Για να πάψει να υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγαλύτερο στην ιστορία στρατόπεδο συγκέντρωσης με 1.816.379 ανθρώπους Για τους 2.310 νεκρούς και τους πάνω από 500.000 ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους με την σφαγή από τις ισραηλινές δυνάμεις το καλοκαίρι του 2014 Για τους χιλιάδες νεκρούς όλων των -σχεδόν κάθε χρόνο- στρατιωτικών επιχειρήσεων του Iσραήλ στη Λωρίδα της Γάζας Για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας μια άδεια εξόδου από τη Γάζα για να νοσηλευτούν Για να πάρει τέλος η ισραηλινή κατοχή και να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη Για να υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι κι εκεί κι εδώ και παντού.

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης της αποστολής προς τη Γάζα: Εθνική Τράπεζα 116/772732-18 ή IBAN: GR 8101101160000011677273218 SWIFT (BIC) ETHNGRAA ή μέσω Paypal στο www.shiptogaza.gr

Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.shiptogaza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου