Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

''Ζωή σε θαλασσοσταλιές"


"Εκείνο το πρωινό, που ο ουρανός είχε γεμίσει μαύρα σύννεφα κι ετοιμαζόταν για τις πρώτες ψιχάλες, τράβηξα για τους ανεμόμυλους. Ο ήλιος ίσα που φαινόταν πίσω από τα πυκνά σύννεφα. Ίσα που οι ακτίνες του ζέσταιναν τον ξερό τόπο και με θάρρεψαν να ξεκινήσω. Η κουφόβραση πύρωνε τς πέτρες και το τσιμέντο, χωρίς να υπάρχει κάτι να δροσίσει και να με φυλάξει από τη τυχαία βροχή. Ήθελα να φτάσω ως εκεί, να βρεθώ με τη σκιά μου και να εξομολογηθώ κάπου, να μιλήσω με το Ανώτερο, το Ανώτατο, κάπου τέλος να φωνάξω. Να ακούσω τη φωνή μου που ερχόταν από πέρα, ούτε ξέρω από πού. Ας ήταν να βραχώ, ας ήταν να κολλήσουν τα ρούχα πάνω μου. Έπρεπε να τα πω εκεί, στους ανεμόμυλους..." 

"Το μυθιστόρημα τούτο αναπνέει στο όμορφο χωριό της Τήνου, τον Πύργο. Για μένα η Τήνος, η ενδοχώρα του νησιού είναι το μαργαριτάρι των Κυκλάδων. Μέσα από τη κουλτούρα των χωριών φανερώνεται ένα άγνωστο για πολλούς νησί. Δεν είναι μόνο η Μεγαλόχαρη το μόνο αξιόλογο μνημείο του νησιού, μα εκατοντάδες σκορπισμένα πανέμορφα νησιά που το καθένα κρύβει ένα θησαυρό. Τέσσερις γυναίκες μεγαλωμένες στο ίδιο χωριό, η καθεμιά με διαφορετική διαδρομή και διαφορετική μοίρα που την όρισαν οι άλλοι. Αυτές είναι οι ηρωίδες μου. Μεγάλωσαν ανάμεσα στα πρέπει και τα μη, ενώ η μικρή κοινωνία του χωριού τους μέτραγε τα όρια της αντοχής τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής τάραξε τη ζωή της Μαρουσώ και της άλλαξε τον προσανατολισμό της . Πολιτικές ανακατατάξεις και δικτατορίες επηρέασαν τη ζωή . Θύμα από μικρή, όπως και η μάνα της η Μαριγώ. Τέσσερα θανατικά στην οικογένεια και ένα μυστήριο ναυάγιο. Η απώλεια μνήμης του αγαπημένου προσώπου τις ανάγκασε να ζήσουν μόνες για είκοσι τέσσερα χρόνια. Η Μαρουσώ άλλαξε πορεία στη ζωή της, με τη βοήθεια δυο πολύτιμων γι' αυτήν ανθρώπων. Και οι δύο τους γνώρισαν όμορφα πράγματα, χαμογέλασαν. Μέχρι που στο γάμο της Μαρουσώ έγινε κάτι απρόσμενο. Μια απροσδόκητη εξέλιξη επηρέασε και άλλαξε τη ζωή τους στο όμορφο χωριό του Χαλεπά, στον Πύργο της Τήνου....." 
                                                                                          Μάγδα Παπαδημητρίου

Το βιβλίο της Πυργιανής από τον άνδρα της (Γιάννη Σαμοθράκη) Μάγδας,  ξεχειλίζει από Πύργο και Πάνορμο. Οι χαρακτήρες  της, οι συνήθειες τους, οι γειτονιές του Πύργου, ακόμα και τα ονόματα είναι βγαλμένα από την πραγματικότητα του Πύργου. Η Βωλάξ, η Χώρα, η Λιβάδα, η Παναγία, η Τήνος ολόκληρη.  Θα μπορούσε να είναι ένας λογοτεχνικός τουριστικός οδηγός για τα Έξω Μέρη, αλλά και για όλη την Τήνο. Το "Ξάνεμο" το συστήνει ανεπιφύλακτα σε όλους και φιλοδοξεί να παρουσιάσει, το καλοκαίρι, το βιβλίο και την συγγραφέα του στο κοινό του Πύργου. 

Βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέας. 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και μεγάλωσε στη Κατερίνη, όπου τελείωσε τις λυκειακές της σπουδές. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων νομού Πιερίας. Ενεργό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας Εργάστηκε στον ΟΤΕ από το 1986 ενώ υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ " Πολιτιστική Έκφραση" μέχρι το 2002 . Είχε δάσκαλο τον Ποιητή Γιάννη Κουτσοχέρα, ο οποίος και την οδήγησε στα μονοπάτια της Ποίησης. Ξεκίνησε να γράφει Ποίηση από πολύ νωρίς. Άρθρα της και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει αρθρογραφήσει στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του νομού Πιερίας ενώ σήμερα συνεργάζεται με την ενημερωτική ιστοσελίδα e-pieria και την εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος Πιερίας». Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σαμοθράκη από τον Πύργο της Τήνου και έχει δυο παιδιά, την Ειρήνη και τον Ζαχαρία. Έργα της "Χωρίς ταυτότητα", 1988 εξαντλημένο, ιδιωτική συλλογή "Ιριδίσματα", 1990, εκδόσεις Γκοβόστη, εξαντλημένο "Ηώ" που τη συνοδεύουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του φωτογράφου Σωκράτη Μαθιά, από τις ίδιες εκδόσεις, το 1992. "Από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα" από τις εκδόσεις Όλυμπος του Γεωργίου Ράπτη. 2008 "Καθρέφτης ψυχής» από τις εκδόσεις Άνεμος. 2011. Συμμετοχή σε συλλογικό έργο «Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010)» Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Κατερίνης, 2011.Εκτός εμπορίου Συμμετοχή στη συλλογή «Αισθητικές Αναλύσεις Δημιουργών» της Σοφίας Στρέζου Εκδόσεις Άνεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου