Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου: Επιστολή στον Δήμο Τήνου για το Κοινωνικό Φαρμακείο




 Από την Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης πήραμε την πιο κάτω επιστολή, με την οποία εγκαλούν το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την μη έναρξη ακόμα του Κοινωνικού φαρμακείου και καταγγέλλουν την συμπεριφορά και στάση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου ως: "εμπαικτική και υποβιβαστική" θέτοντάς τους ταυτόχρονα συγκεκριμένα ερωτήματα:


Τήνος, 16 Ιουνίου 2013 

Κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

                Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/4/2013 στο οποίο συζητήθηκε το θέμα του Κοινωνικού Φαρμακείου στην Τήνο, θα θέλαμε ως Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης να θέσουμε δημοσίως κάποια ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό του θέματος καθώς και την αντιμετώπιση που είχε από εσάς.
                Αρχικά γνωστοποιούμε ότι δεν τίθεται θέμα «απόδοσης ευσήμων» για την ιδέα ή την υλοποίηση. Κοινωνικά φαρμακεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, στημένα με διάφορα σκεπτικά, θεσμοθετημένα ή μη, οπότε λίγη σημασία έχει αν η επιτροπή αλληλεγγύης είχε την ιδέα για το τηνιακό Κοι.Φα. Αυτό που έχει όμως σημασία για μας είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να λειτουργεί. Έτσι προσπαθήσαμε να τον ορίσουμε συντάσσοντας ένα καταστατικό.
                Ας πάρουμε όμως την ιστορία του Κοι.Φα. από την αρχή.
• Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013
                Στη 6η γενική συνέλευση της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης συζητήθηκε «η οργάνωση ενός κοινωνικού φαρμακείου. Μετά από αρκετή συζήτηση συμφωνήσαμε να επικοινωνήσουμε με άλλα κοινωνικά φαρμακεία έτσι ώστε να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους και μετά να γίνει μια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς ,φαρμακεία , Κ.Υ. Τήνου κ.τ.λ. για να ξεκινήσει το μεγάλο και δύσκολο αυτό εγχείρημα που θα βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας»
• Τρίτη 5 Μαρτίου 2013
                Η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης συζητάει με την κ. Σπεράντζα Δουράτσου δημοτική σύμβουλο στη Σύρο και μέλος της επιτροπής του Κοι.Φα. Σύρου. Ενημερώνεται για τον τρόπο λειτουργίας του, θέτει ερωτήματα και ανταλλάσει ιδέες για το Κοι.Φα. Τήνου
                Την ίδια μέρα δημοσιεύεται σχετικό άρθρο της κ. Άννας – Τερέζας Δαλμυρά στηνΚοινή Γνώμη το οποίο συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω δηλώσεις του κ. Κροντηρά.
1. «Σημαντική η παρουσία της Επιτροπής. Χρειάζονται όμως ενέργειες οργανωμένες για να ανταποκριθούμε στα προβλήματα των πολιτών»,
2. «είναι σπουδαίο να υπάρχουν αλληλέγγυα συναισθήματα στους ανθρώπους, που λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη για προσφορά στους πολίτες που χρήζουν ηθικής και οικονομικής στήριξης, ωστόσο, σημείωσε πως, για κάθε ενέργεια, κρίνεται απαραίτητη η συμβολή πολλών φορέων αν επιθυμεί κάποιος να έχει κοινωνικό αποτέλεσμα»,
3. «Θεωρώ, ότι πρέπει πάνω από όλα τέτοιου είδους προσπάθειες να γίνονται οργανωμένα και να συμμετέχουν ο δήμος, η Ανοικτή Επιτροπή, η Καθολική Αρχιεπισκοπή, η Ιερά Μητρόπολη και οι ιδιώτες. Οργανωμένα και μετά από έρευνα, η οποία θα καταγράφει τις ανάγκες των κατοίκων»,
4. «Πρέπει να δοθούν προτεραιότητες και να εξετασθεί τι έχει ανάγκη περισσότερο ο κόσμος. Το κοινωνικό φαρμακείο ή το κοινωνικό παντοπωλείο για παράδειγμα; Είναι μία σκέψη του δήμου η δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου γιατί αυτή τη στιγμή μοιράζει σε περισσότερες από 300 οικογένειες τρόφιμα η Μητρόπολη. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί. Πρέπει, επαναλαμβάνω, επειδή είναι κρίσιμη η χρονική περίοδος που ζούμε, οι ενέργειες μας να είναι οργανωμένες και με υπόβαθρο ώστε να έχουν αποτέλεσμα»
• Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013
                Η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης κάνει ανοικτό κάλεσμα για συλλογή φαρμάκων από τους τηνιακούς σε συγκεκριμένα σημεία.
• Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013
                Έπειτα από συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς του νησιού, γίνεται η πρώτη συνάντηση για το Κοι.Φα. με παρουσία φαρμακοποιών, γιατρών, εκπροσώπου της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου, και εκπροσώπου του δημοτικού συμβουλίου.
                Στη συνάντηση αυτή η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατέθεσε μία πρόταση για το καταστατικό του Κοι.Φα., ένα κείμενο το οποίο είχε συντάξει με βάση κάποια στοιχεία από το καταστατικό του συριανού Κοι.Φα. αλλά και με βάση τις δικές της αρχές, και τις ιδέες των μελών της συνέλευσής της. Το κείμενο αυτό είχε ως εξής.
           Μετά από αρκετή συζήτηση για επιμέρους θέματα με τους παρευρισκόμενους ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου ότι το κείμενό μας αυτό θα περνούσε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση ώστε να ιδρυθεί το Κοι.Φα. με την έγκριση του δήμου Τήνου.
• Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
                Στο δημοτικό συμβούλιο όπου παρευρέθηκε και παρενέβη αντιπροσωπεία από την Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης συζητείται το θέμα «Λήψη απόφασης για σύσταση Κοινωνικού Φαρμακείου, με τη συμμετοχή του Δήμου Τήνου και άλλων φορέων». Έρχεται σαν εισήγηση ένα κείμενο καταστατικού, εν μέρει διαφορετικό από αυτό που είχε καταθέσει η επιτροπή χωρίς αυτή να έχει προηγουμένως ενημερωθεί. Το κείμενο που ψηφίστηκε και καταγράφηκε στα πρακτικά έχει ως εξής (με έντονη γραφή διακρίνονται οι διαφοροποιήσεις):

                Πολύ σημαντική όμως είναι και η γενική αντιμετώπιση που είχε το όλο θέμα από το δημοτικό συμβούλιο και τον κ. Δήμαρχο. Καταρχήν όπως φαίνεται παραπάνω, καταγράφηκε στο καταστατικό ότι οι πολίτες που θα συμμετέχουν στην διαχειριστική επιτροπή του Κοι.Φα. δεν είναι συγκεκριμένα από την επιτροπή αλληλεγγύης, ούτε καν «κατά προτεραιότητα» όπως μας διαβεβαίωσαν οι κύριοι Σαλταμανίκας και Κροντηράς έπειτα από παρέμβαση μας στο δημοτικό συμβούλιο. Ειπώθηκε δε χαρακτηριστικά, από τον κύριο Κροντηρά και τον κύριο Σαλταμανίκα ότι, η επιτροπή αλληλεγγύης δεν έχει νομική προσωπικότητα και επειδή μπορεί «σε 10, σε 5, σε 2, σε 1 χρόνο να μην υπάρχει», δεν μπορούμε λοιπόν να ψάχνουμε τότε ποιοι θα είναι αυτοί οι τρεις πολίτες!!!
            Πολύ περισσότερη δε σημασία έχει η παντελής έλλειψη γραπτής απαγόρευσης της διαφήμισης όσων φορέων συμμετέχουν στο Κοι.Φα. ή προσφέρουν φάρμακα ή άλλες προσφορές σε αυτό. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προφορική διαβεβαίωση του κυρίου Σαλταμανίκα πως αυτή μας η παρέμβαση «ήδη γράφεται» στο καταστατικό!!
• Μάιος 2013
                Πραγματοποιείται συνάντηση με φαρμακοποιούς και γιατρούς όπου συμμετέχουν τρία μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης καθώς και ο εκπρόσωπος της συμπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου κύριος Δελασούδας. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως πρακτικά θέματα για την οργάνωση του φαρμακείου (πχ. Ανάγκη κατασκευής ραφιών στον χώρο), όμως όπως ανέφερε ο κύριος Δελασούδας «δεν ήταν επίσημη» διότι έλειπε ο κύριος Κροντηράς!
• Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013
                Η επιτροπή αλληλεγγύης έχει ήδη καταγράψει ηλεκτρονικά 1300 και πλέον φάρμακα από προσφορές, τα έχει ταξινομήσει αλφαβητικά και είναι έτοιμα προς διάθεση. Το κοινωνικό φαρμακείο όμως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του για άγνωστο προς την επιτροπή αλληλεγγύης λόγο. Σημειώνεται ότι πολλά από τα φάρμακα που έχουν συγκεντρωθεί έχουν ήδη λήξει ή πρόκειται να λήξουν όσο καθυστερεί η έναρξη της λειτουργίας του φαρμακείου.

                Για ακόμη μία φορά τονίζεται ότι σκοπός της Επιτροπής Αλληλεγγύης δεν είναι μονάχα η ανακούφιση των «εμπερίστατων» συνανθρώπων μας, όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί η μητρόπολή μας. Προσπαθούμε μέσα από δομές αυτοοργάνωσης, όπως θα θέλαμε να είναι το Κοι.Φα., εναλλακτικής οικονομίας όπως είναι το ανταλλακτικό νόμισμα κτλ. να ενισχύσουμε την αντίληψη ότι δεν χρειαζόμαστε κάποιον προστάτη, κάποιον ινστρούκτορα, κάποια ομπρέλα. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να δουλέψει με ατομική ευθύνη και με τις δικές του δυνάμεις μέσα σε οργανωμένα σύνολα όχι κατ’ ανάγκη θεσμικά, για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε αυτό λέγεται φτώχεια, είτε λέγεται ρατσισμός, είτε λέγεται μνημόνιο.
                Η ενίσχυση της αντίληψης αυτής σε όσους παρακολουθούν την πορεία της ομάδας μας ή και συμμετέχουν, δεν διευκολύνεται διόλου με δηλώσεις του τύπου «δεν μπορείτε να έχετε αποτέλεσμα χωρίς το δήμο, τη μητρόπολη και την αρχιεπισκοπή», «σε λίγα χρόνια η επιτροπή αλληλεγγύης μπορεί να μην υπάρχει» που έχετε κάνει κ. δήμαρχε. Δεν ενισχύεται με προτάσεις όπως «το κοινωνικό φαρμακείο είχε ήδη προγραμματιστεί από το γραφείο εθελοντισμού του δήμου» , «μόνο μια δημοτική αρχή μπορεί να βάλει οργανωμένο δίχτυ προστασίας» και «δεν ήταν πρωτοπορία της επιτροπής αλληλεγγύης, ήταν συμμετοχή» δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Λαγουρού. Πολύ περισσότερο δεν συνάδει με ανακοινώσεις όπως «εμείς εδώ είμαστε έλληνες τηνιακοί και θα φτιάξουμε το δικό μας νόμισμα» που έχει κάνει ο κ. Ορφανός.
                Πέραν τούτου, θεωρούμε ότι η στάση που κράτησε το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος απέναντι στην επιτροπή αλληλεγγύης ήταν τουλάχιστον εμπαικτική και υποβιβαστική και ως τέτοια την καταγγέλλουμε ενώπιον του κόσμου της Τήνου.
                Η ερώτηση μας είναι λοιπόν ξεκάθαρη, μπορείτε και θέλετε, σαν άνθρωποι πρώτα και έπειτα σαν δημοτικοί σύμβουλοι, να υποστηρίξετε προσπάθειες και πρωτοβουλίες με χαρακτήρα εναλλακτικό και αυτοοργανωτικό; Είστε διατεθειμένοι να βοηθήσετε προς την κατεύθυνση που εμείς έχουμε ορίσει μέσα από γενικές συνελεύσεις ή πιστεύετε ότι παρόμοιες κινήσεις μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την «ομπρέλα» του δήμου, της μητρόπολης, της αρχιεπισκοπής ή άλλων «θεσμικών» παραγόντων; Ο Δήμος Τήνου μπορεί να συνεπικουρήσει διάφορες προσπάθειες συλλογικοτήτων ή έχει σκοπό να συμμετέχει παντού ως αυτοδιορισμένος διαχειριστής, ως υποχρεωτική νομική ομπρέλα, ως ανασταλτικός τελικά παράγοντας αυτόνομων συλλογικών προσπαθειών;

Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου