Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Είμαστε μια οικογένεια, αλλά εμείς δεν έχουμε να φάμε...


Η ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝΟΥ δημοσιοποίησε  το ακόλουθο κείμενο:

Διαβάσαμε εδώ για την τελευταία διανομή τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκες, η οποία έγινε με την ευλογία του κ. Δωρόθεου. Τα τρόφιμα αυτά όπως αναφέρεται, συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της μητρόπολης Σύρου – Τήνου κλπ. «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».

                Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ικανοποιεί τις ανάγκες συνανθρώπων μας οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί σε κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να τις ικανοποιούν οι ίδιοι. Είναι αλήθεια ότι όταν κάποιος δεν έχει δυνατότητα να θρέψει την οικογένειά του, εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να τον βοηθήσουμε. Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας οι άνθρωποι αυτοί αυξάνονται και πληθύνονται και οι ανάγκες για δωρεάν διανομές τροφίμων γιγαντώνονται.
                Σε μια δεύτερη σκέψη μας, με τη λογική που προστάζει να ψάχνουμε λίγο περισσότερο κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας, αναρωτηθήκαμε δύο απλά πράγματα. Πρωτίστως, ποια είναι η αιτία που έχει φέρει τόσο κόσμο στην εξαθλίωση και στις πολυπληθείς ουρές των δωρεάν διανομών; Δεύτερον, πως χρηματοδοτούνται τα προγράμματα αυτά της μητρόπολης και από ποιόν;
                Ένας λόγος που οδηγούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε ουρές συσσιτίων και δωρεάν διανομών ειδών πρώτης ανάγκης, σε όλη την Ελλάδα, είναι οι απολύσεις, και οι μειώσεις μισθών που προωθούνται από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όταν μια οικογένεια ζει με δύο μισθούς των 800€, έχει προγραμματίσει τα οικονομικά του νοικοκυριού με βάση τους μισθούς αυτούς, έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ή πληρώνει ενοίκιο, έχει ιατρικές ανάγκες κλπ και ξαφνικά ο ένας μισθός εξαφανίζεται λόγω απόλυσης ενώ ο δεύτερος μειώνεται κατά 30%, πώς να μην φτάσουν οι άνθρωποι αυτοί στα συσσίτια; Πως μπορεί μια οικογένεια να ανταπεξέλθει με 586€ στις υποχρεώσεις της;
                Ας εξετάσουμε τώρα το θέμα της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της μητρόπολης. Τα δύο προγράμματα που εμείς γνωρίζουμε ότι οργανώνει ή συμμετέχει η μητρόπολη Σύρου – Τήνου κλπ είναι το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του ΣΚΑΙ, και το «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Όλοι έχουμε δει τα «φιλανθρωπικά» καρότσια στα SuperMarket της Τήνου να μας καλούν για να βοηθήσουμε τους απόρους αγοράζοντας κάποια επιπλέον προϊόντα, πληρώνοντας κάποια επιπλέον χρήματα και ανεβάζοντας επιπλέον τον τζίρο των επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια τα τρόφιμα μαζεύονται με έξοδα από το δικό μας πορτοφόλι ενώ το μνημονιακό ΣΚΑΙ απλά προωθεί και διαφημίζει το όλο πρόγραμμα, εξυμνώντας παράλληλα καθημερινά τις πολιτικές που δημιουργούν την ανεργία και την εξαθλίωση! «Μπράβο στο ΣΚΑΙ και στη μητρόπολή μας» θα σκεφτεί όποιος ρίξει ένα πακέτο μακαρόνια στο καλάθι, και θα φύγει ήσυχος πως έκανε το καθήκον του.
                Η τελευταία διανομή τροφίμων όμως, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2013 έγινε μέσω του προγράμματος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Το πρόγραμμα αυτό όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της μητρόπολης τέθηκε σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2011 από τον κ. Δωρόθεο προς ανακούφιση των εμπερίστατων και οικονομικά αδύναμων κατοίκων των νησιών της μητρόπολης. Στην ίδια σελίδα, εντύπωση κάνουν διαφημιστικά λογότυπα (κάτω αριστερά) διαφόρων εταιρειών που έχουν βοηθήσει την μητρόπολη στην προσπάθεια αυτή μαζί με έναν σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα μιας από αυτές! Επίσης είναι αναρτημένο ευχαριστήριο δελτίο τύπου  με λογότυπο της μιας εταιρίας. Οι εταιρείες αυτές είναι η γνωστή αντιπρόσωπος αυτοκινήτων «ΒΙΑΜΑΡ – SKODA Α.Ε.», τα καταστήματα καλλυντικών «HONDOSCENTER» και η εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών «DELLOITE».
                Σε άρθρο τοπικού ιστολογίου της Μυκόνου αναφέρεται ότι η «ευγενέστατη και παντός έργου αγαθού, πρόθυμη και δαψιλής χορηγός» κ. Δώρα Συγγελίδη, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΒΙΑΜΑΡ ύστερα από παρακλητικό αίτημα του κ. Δωρόθεου ενίσχυσε το πρόγραμμα. Η ιστορία της οικογένειας Συγγελίδη και η σχέση της με το ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει εδώ, ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο γιος της κας Δώρας, κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης είναι ο βασικός αντιπρόσωπος της εταιρείας AM General στην Ελλάδα, επίσης είναι πλέον βασικός μέτοχος του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη. Αναρωτιόμαστε τι σχέση μπορεί να έχει η φιλανθρωπία με τα αμερικάνικα άρματα μάχης.
                Στο ίδιο ιστολόγιο διαβάζουμε για την ενίσχυση του προγράμματος από τον πρόεδρο τηςHONDOS κ. Νικολάου Χόντου, «ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως», πάντοτε μετά από παρακλητικό αίτημα του κ. Δωρόθεου. Η εταιρία «HONDOSCENTER» είχε μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της κατά 10% και τους είχε απλήρωτους ήδη 1,5 μήνα, από την 4/1/2012 όπως διαβάζουμε σεανακοίνωση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Επίσης σε ανακοίνωση του δικτύου επισφαλώς εργαζομένων – ανέργων, καταγγέλλεται ότι μεγάλα καταστήματα της επιχείρησης αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για 2 – 5 μήνες. Τέλος από καταγγελία που έγινε στο prezatvστις 25/1/13 μαθαίνουμε ότι μετά από το τεράστιο κύμα απολύσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα καταστημάτων, τα αφεντικά της HONDOS CENTER τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με απόλυση προκειμένου να δεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους. Αναρωτιόμαστε, αυτοί που ευεργετούν και ταΐζουν τους πεινασμένους είναι οι ίδιοι που τους δημιουργούν;
                Για την περίπτωση της «DELOITTE» θα σταθούμε σε δύο πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Ο τίτλος «παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών» που διαβάσαμε στο  δελτίο τύπου της εταιρίας σημαίνει αναλυτικά ότι η εταιρεία παρέχει χρηματοοικονομικές, φορολογικές, λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα ο διευθύνον σύμβουλος της εταιρίας κ. Γιώργος Καμπάνης στον οποίο ο κ. Δωρόθεος απένειμε ευχαριστήριο πιττάκιο και το μετάλλιο της μητρόπολης καθώς επίσης καθαγίασε και την επιχείρησή του, μίλησε στις 30 Οκτωβρίου 2012 σε συνέντευξη κινέζου δημοσιογράφου για τις ευκαιρίες που δίνει η οικονομική κρίση στους επενδυτές! Χαρακτηριστικά είπε, «Η ολοένα δυσχερέστερη ευρωπαϊκή κρίση χρέους οδήγησε σε δραστική μείωση των τιμών στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει κάποιος ελληνικά μετοχικά κεφάλαια. Ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, και των επιχειρήσεων». Αναρωτιόμαστε, αυτός που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις δηλαδή το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου είναι ο ίδιος που από αίσθημα φιλανθρωπίας βοηθάει την μητρόπολη;
                Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο η εν λόγω εταιρία συγκέντρωσε το ποσό των 14.000€ περίπου, που διέθεσε για το πρόγραμμα. Στα δελτία τύπου της εταιρίας και της μητρόπολης διαβάζουμε ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μέσω μιας καμπάνιας (διαφημιστικής εκστρατείας δηλαδή) με όνομα «Φιλανθρωπικός Μαραθώνιος Deloitte». Αναλυτικά λίγο πριν τον κλασικό μαραθώνιο Αθηνών, η Deloitte κάλεσε τους φίλους, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενούς της, να συνεισφέρουν στην συγκέντρωση χρημάτων για το πρόγραμμα «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». 77 δρομείς της Deloitte έτρεξαν στον κλασικό μαραθώνιο και οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι στηνDeloitte έκαναν τις δωρεές τους και συγκέντρωσαν το ποσό! Αναρωτιόμαστε, μια εταιρία με ετήσιο τζίρο παγκοσμίως 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια, χρειάστηκε να μαζέψει χρήματα από τους φίλους και τους εργαζόμενούς της για να τα δωρίσει στη μητρόπολη;
                Προλαβαίνοντας ίσως όσους βιαστούν να χαρακτηρίσουν την έρευνά μας για το θέμα κλείνουμε λέγοντας πως όταν κάποιος πεινάει και του δώσεις τροφή σε λένε καλό και φιλάνθρωπο, αν όμως ψάξεις να βρεις γιατί πεινάει και προσπαθήσεις να πολεμήσεις την αιτία σε λένε κομμουνιστή.

3 σχόλια:

  1. H DHMOKRATIA SE OLO THS TO MEGALIO!!! MPRABO SAS...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνούμε οτι η φιλανθρωπία πρέπει να εχει αλλο περιεχόμενο και αλλη μορφη . αλλα η τελευταία παραγραφος με προβληματιζει . γιατί άραγε μπήκε ? για την Δράση Πολιτών δεν υπάρχουν (ουσιαστικά) φιλάνθρωποι που δεν είναι κομμουνιστές? ή μονο οι κομμουνιστές είναι φιλάνθρωποι ? λίγο ρατσιστικό νομίζω το μηνυμα της παραγράφου αυτής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς μπορούν να υπάρξουν φιλανθρωποι που δεν είναι κομμουνιστές. Η παράγραφος αυτό ακριβώς λέει, όποιος δίνει τροφή στον πεινασμένο είναι φιλάνθρωπος, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος που ταΐζει ένα σκυλάκι είναι φιλόζωος. Θα έλεγα δε ότι ένας κομμουνιστής δεν γίνεται να είναι φιλάνθρωπος διότι προϋπόθεση της φιλανθρωπίας είναι η άρνηση της φυσικής κατάστασης της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων. (Σχετικό άρθρο)
      Από κει και πέρα, η Δράση Πολιτών πρεσβεύει ότι προφανώς, γενικά σε ότι αφορά την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια δεν υπάρχουν όυτε τέτοιες πολιτικές προϋποθέσεις, ούτε κανενός άλλου είδους προϋποθέσεις.

      Διαγραφή