Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο Τάσος Κουράκης στο συνέδριο:"Εκκλησία και Αριστερά"


Ο Τάσος Κουράκης, στο Συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη 22-23 Ιανουαρίου 2013 με θέμα: "Εκκλησία και Αριστερά", ανέπτυξε εκτενώς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μισθοδοσία του κλήρου, τη χρήση αγροτικής γης, για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας κ.λπ. και έκανε σαφές, στην δευτερολογία του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα αιφνιδιάσει την Εκκλησία για τις όποιες αλλαγές προωθήσει, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου και θα αναζητηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας Κουράκη, μετά το 22.30 λεπτό, για τις προτάσεις και το θέμα της πιθανής αλλαγής στη μισθοδοσία του κλήρου όπου λέει:
                                               



 «Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία. Θα έλεγα ότι  εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η λύση δεν είναι καινοφανής, δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρα πολλές αστικές δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μισθοδοτούν τους κληρικούς. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία) δεν τους μισθοδοτούν διόλου, έχουν όμως επιβάλει τον λεγόμενο «εκκλησιαστικό φόρο» που τον καταβάλλουν οι δεδηλωμένοι πιστοί και τον αποδίδει το κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες. Πρέπει να σας πω ότι η Αγγλία περιορίζεται αποκλειστικώς και μόνο στο να συντηρεί με κρατική δαπάνη τους ναούς που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία. Στη δε Γαλλία όχι μόνον δεν μισθοδοτούνται οι κληρικοί, αλλά και η πάσης φύσεως επιχορήγηση προς τις Εκκλησίες απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.».
Ενώ έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας:

«Θα έλεγα ότι μπορούμε να συναντηθούμε στην  αναδιανομή του πλούτου και στον  αναγεννητικό  ρόλο που παίζει ούτως ή άλλως η εκκλησία μέσα από τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες και μέσα από τον προνομιακό της έργο».

5 σχόλια:

  1. Δεν θάχα αντίρρηση αν δεχόνταν και ο ίδιος, να πληρώνεται από τους ψηφοφόρους του, με ΚΟΥΡΑ.ΟΦΟΡΟ στη φορολογική τους δήλωση.

    ΕΛΕΟΣ η .......... ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πλάκα, μητροπολίτες να ζητάνε τον διαχωρισμό (βλέπε πιο πρόσφατες δηλώσεις Άνθιμου Αλεξανδρουπόλεως) και καλοθελητές να ψάχνουν να βρουν χαζοεπιχειρήματα.
      Φίλε ανώνυμε τα κόμματα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τα ποσοστά που λαμβάνουν. Κατά ένα κάποιο τρόπο λοιπόν ο κάθε Κουράκης πληρώνεται από τους ψηφοφόρους του.
      Βέβαια, αυτά είναι τα προσχηματικά σας, γιατί τολμώ να υποθέσω πως δεν είστε τίποτε παραπάνω από προβοκάτορας στην συγκεκριμένη ανάρτηση.
      Γιατί ακόμη και αν εκείνος πληρώνονταν από τους ψηφοφόρους του εσείς θα εξακολουθούσατε να έχετε πρόβλημα. Τον μεσαίωνα αναζητάτε κι εσείς και το μνημόνιο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, απλά θα σας κακοφανεί που θα ξημερώσει και αναγέννηση. Και επειδή τα γυμνά αγάλματα έπαιξαν στην προηγούμενη της ιστορίας, σε αυτή η γύμνια θα αφορά τις αναχρονιστικές αντιλήψεις σας.
      Μπράβο σας πάντως, είμαι σίγουρος πως όταν γυρνάτε σπίτι από ταλαιπωρία με το δημόσιο φωναστείτε: "Πότε θα γίνουμε Ευρωπαίοι..."
      Ο καλός Χριστιανός άλλωστε εκείνο που τον νοιάζει είναι μη του θίξουν το ιερατείο, για τον εξεφτελισμό συνανθρώπων μεταναστών και μη δεν σας πέφτει λόγος. Ούτε που θα αποτολμούσατε κριτική στο ιερατείο γιατί κι εσείς έχετε καταλάβει πως η φωτιά της κόλλασης σιγοκαίει στα εγκόσμια...

      Διαγραφή
    2. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα
      ή 'αλλως πως
      τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε ..........

      Έτσι μπράβο όλα σ ένα τσουβάλι
      Καληνύχτα και Καλό ξημέρωμα

      Διαγραφή
    3. Τόσο καταλαβαίνεις, τόσα λες.

      "ΕΛΕΟΣ η .......... ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ" να συμφωνήσουμε και σε κάτι!

      Διαγραφή
    4. ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ .ΤΩΡΑ Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΖΕΥΓΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΕΥΓΑΣ ΛΕΕΙ ΟΛΑΟΣ ΜΑΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΠΙΣΩ. Γ. Δ

      Διαγραφή