Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Τα "άλλα αυτοκόλλητα"


Τα
Αρκετές μέρες πριν, έγινα μάρτυρας μέρους μιας συζήτησης, μιας κάπως περίεργης παρέας. Το θέμα που συζητιόταν μου ακούστηκε βέβαια αποκρουστικό μα τόσο οικείο. Μιλούσαν με άκρως υποτιμητικά λόγια για κάποιον μετανάστη από το Πακιστάν. Περιττό να πω πως το μίσος ξεχείλιζε μα ήταν η σύνθεση της συντροφιάς που με ανησύχησε περισσότερο. Ένα παλικάρι γύρω στα δεκαοχτώ περιτριγυρισμένο από πέντε με έξι παιδάκια του δημοτικού.
Αν και έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από το περιστατικό, δεν πρόλαβα να γράψω για αυτό νωρίτερα. Σχεδόν ξεχάστηκε μέσα σε αυτές τις γεμάτες μέρες του Αυγούστου. «Ευτυχώς» μία ίωση ήρθε να με καθηλώσει στο κρεβάτι για δυο μέρες και να το επαναφέρει στην μνήμη μου. Ανάμεσα στα παιδάκια που ακούγανε με προσοχή τα λεγόμενα του «αρχηγού της συντροφιάς» ήταν και ένας μαθητής μου. Αρχικά στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα όμως σε μια δεύτερη σκέψη και χάρη σε αυτό το παιδί έβγαλα ένα ακόμη συμπέρασμα για την παρέα. Ο μικρός είναι φανατικός οπαδός του παναθηναϊκού, όπως πολλά παιδιά στην ηλικία του.
Είναι προφανές ότι η παρέα σχηματίστηκε με κοινό άξονα την «πίστη» στην ίδια ομάδα. Είναι επίσης βέβαιο ότι τα μικρά παιδιά βλέπουν πάντα τα μεγαλύτερα σαν παράδειγμα προς μίμηση. Ίσως ακόμη, πράξεις όπως η αλλοίωση των σημάτων κυκλοφορίας από αυτοκόλλητα του παναθηναϊκού, φαντάζουν κατορθώματα στα μάτια τους. Εκείνη την ώρα όμως το πρωτοπαλίκαρο, κολλούσε τα αυτοκόλλητα της έχθρας και του μίσους απέναντι στους μετανάστες, στα μικρά μυαλουδάκια που ρουφούσαν σαν σφουγγάρια τα λόγια του.
Απευθύνομαι καταρχήν σε όσους παρακινούμενοι φυσικά από ένα αίσθημα δικαίου, οργάνωσαν ή συμμετείχαν σε μία εθελοντική κίνηση για να καθαρίσουν τα σήματα της τροχαίας από τα πράσινα αυτοκόλλητα, μία κίνηση που είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς και σε όποιον άλλον θεωρεί το θέμα σημαντικό και επικίνδυνο. Μπορούμε να οργανώσουμε μαζί μια κίνηση που θα έχει σκοπό να ξεκολλήσει τα «άλλα αυτοκόλλητα» από τα μικρά παιδιά;
Τέλος, κάνω μια έκκληση απέναντι στους γονείς. Το περιστατικό που περιέγραψα δεν μπορεί να είναι μεμονωμένο. Προσπαθήστε να εμποδίσετε την μεταλαμπάδευση αυτού του μίσους στα παιδιά σας. Τουλάχιστον όσοι από εσάς δεν μετέχετε στην παράνοια του εθνικισμού.
Κουσουνάδης Πέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου