Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ηθική χρεωκοπία


Την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι, με μεγάλη παρέα βρεθήκαμε στα Πάνω Μέρη. Στην ταβέρνα που καθίσαμε το φαγητό ήταν αρκετά καλό. Την διάθεσή μας χάλασε όμως η ώρα που έφτασε για να πληρώσουμε. Παραβλέποντας το γεγονός ότι οι τιμές ακόμη δεν έχουν πέσει στο νησί μας (κάθε άλλο μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν παρά την συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων μας), μας ενόχλησε η δυσφορία της υπαλλήλου όταν ζητήσαμε την απόδειξη. Ο λογαριασμός ήρθε με το μπλοκ των παραγγελιών! Η επιμονή μας να πάρουμε την απόδειξη ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να μας «σερβίρουν» ένα πιάτο με πλήθος αποδείξεων με την παρότρυνση «Πάρτε όσες θέλετε». Ξεχωρίσαμε περίπου το ποσό που είχαμε πληρώσει και διαλέξαμε τέσσερις αποδείξεις ώστε να τις μοιράσουμε. Σύντομα όμως ένας από την παρέα διαπίστωσε ότι οι αποδείξεις ήταν εκτυπωμένες τον Αύγουστο του 2011! (Πιθανόν όταν στο νησί θα έκοβε βόλτες η ΣΔΟΕ…)
Ο λογαριασμός ήταν περίπου 180 ευρώ. Υπολογίζοντας με το σημερινό ΦΠΑ (μειωμένο ακόμη για το νησί) η ταβέρνα γλίτωσε περίπου 20 ευρώ. Με ένα συντηρητικό υπολογισμό, αν εκείνη την ημέρα έφαγαν στην ταβέρνα 30 παρέες και αν ακολουθήθηκε η ίδια τακτική, το κατάστημα αισχροκέρδησε 600 συνολικά ευρώ! (περισσότερο από 1,5 επιδόματα ανεργίας)!
 Αυτά τα χρήματα εμείς τα πληρώσαμε για να αποδοθούν στο κράτος και αντ’ αυτού τα καρπώνεται ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας. Ούτε οι υπάλληλοί του, ούτε ο χασάπης του, ούτε οι αγρότες που τον προμηθεύουν λαχανικά!
Αυτή η ανάρτηση δεν γίνεται με μόνο σκοπό να καταδικαστεί η συμπεριφορά, οικία στον καταναλωτή, αλλά περισσότερο για να προτείνει σε όλους μας να απομονώσουμε όλους όσους συνεχίζουν στην παρούσα κατάσταση να ξεχνούν την βασική μας ανάγκη: Να νιώσουμε πως ζούμε σε μια δίκαιη κοινωνία.
Δεν είναι άλλωστε η φοροδιαφυγή (και τέτοιας τάξης περισσότερο) η αιτία για την συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας (σιγουρεύτηκα όταν ο ΣΚΑΪ άρχισε να επιμένει για το αντίθετο). Ξεκάθαρα η αιτία είναι οι ασυνείδητες πολιτικές επιλογές μας για χρόνια και η εμπιστοσύνη της διακυβέρνησης της χώρας από το 1974 στα δύο (κατ’ επίφαση δύο, αφού στην επιβολή των αντικοινωνικών μέτρων ταυτίζονται και μπροστά στην επερχόμενη καταβαράθρωση φαίνεται να συμμαχούν ακυρώνοντας τις επί σειρά ετών δήθεν διαφορές τους) κόμματα που δημιούργησαν στρατιές εξαρτωμένων και ευνοουμένων…
Στο περιθώριο η ασυδοσία! Κοινωνικός αποκλεισμός σε όσους συνεχίζουν το πλιάτσικο με κάθε τρόπο! Αφήστε τα τραπέζια τους άδεια! Έχουμε δύναμη!
Αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση axanemos@gmail.com οποιαδήποτε αντίστοιχη συμπεριφορά πέσει στην αντίληψή σας.

23 σχόλια:

  1. Σ αυτό το "χώρο" υπάρχει μια τάση "χαφ..δ...ού"

    η πιο
    εκλεπτισμένα γιαλαντζί επαναστάτες

    η τηνιακά
    καινούργιο καλαθάκι μου και που να σε κρεμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεις με τόσο δε υπεροπτικό ύφος που αναρωτιέμαι αν πατάς ακόμη στην Γη... Κρίνεις με τόσο σιγουριά που αναρωτιέμαι πως και έπεσες στο επίπεδο του χαφιεδισμού (έβαλες και αποσιοποιητικά τρομάρα σου).
      Ή όπως λένε Τηνιακά:
      Αμπαντάτε τον και Κ'τλα...

      Διαγραφή
    2. Η αλλιώς χέζω δυό κι η βάρκα γέρνει

      Διαγραφή
  2. Ναι ρε παιδιά, καλά λέει ο "ανώνυμος" που τόσο θάρρος της γνώμης του έχει ώστε παραμένει ανώνυμος...
    Χαφιέδες είσαστε άμα δεν θέλετε να πληρώνετε ΕΣΕΙΣ την εφορία ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ !!!

    Επίσης, γιαλαντζή επαναστάτες, δεδομένου ότι εκείνος δεν ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ !!!

    Τέτοια μυαλά, τέτοια σκατά, κυρ Ανώνυμε !!!
    Γι' αυτό έγινε το νησί μπάχαλο!!!
    Και επειδή υπάρχουν κάτι σαν κι'εσένα, δεν μιλησε κανείς ούτε όταν κόβανε τα δέντρα στον Μουντάδο !!!
    Όλοι ξέρετε ποιοί σας κάνουν όσα σας κάνουν και τελικώς γουστάρετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζήτω το κίνημα της πατάτας !

    η μάλλον

    Το κίνημα της απόδειξης !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλάχιστον αυτοί εδώ αγαπητέ ανώνυμε 08:09 κάνουν μια επανάσταση εσύ αναρωτιέμαι έχεις σηκωθεί ποτέ απο τον καναπέ σου ή μήπως είσαι από αυτούς που λένε μαζί τα φάγαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην σημερινή κατάσταση μάλλον θα είναι ειρωνικό να σας παρακαλέσω να προσέχετε τι γράφετε...

    Αγαπητέ φίλε ανώνυμε, δεν είμαστε ανώνυμοι! Είμαστε γνωστοί σε όποιον το επιθυμεί. Για μια ακόμη φορά όμως, αν δεν το έχεις διαβάσε σε άλλο σχόλιο, σε ενμερώνω πως τα ονοματεπώνυμά μας είναι διαθέσιμα μόλις το ζητήσεις στον λογαριασμό μας axanemos@gmail.com.
    Άλλωστε σε όλους εκείνους που έστω και τώρα επιθυμούν να αλλάξει κάτι το φωνάζουμε: Μπορεί να διαφωνούμε ιδεολογικά αλλά θέλουμε να γνωριστούμε. Να ξέρουμε ΓΙΑΤΙ παλεύουμε και ΜΕ ΠΟΙΟΝ.
    Αν προτιμάς την απομόνωση, πράξε αναλόγως. Μην μπαίνεις όμως σε μια συζήτηση που δεν θέλεις να συμμετέχεις! Αν είχες έστω και ένα επιχείρημα θα απαντούσα στον παρα-λογισμό σου... Δεν έχω χρόνο όμως. Προτιμώ να είμαι στο κίνημα της πατάτας!

    Ικανοποιημένος μένω από τον εκνευρισμό σου!
    Είναι γνωστό άλλωστε πως κάθε δράση έχει την ανάλογη αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικη η πρωτοβουλια σας! Διακινηστε τη παντου! Προτεινω,μαλιστα,ο Δημος, ο εμπορικος συλλογος, και το ΠΙΙΕΤ να τιμησουν τον επιχειρηματια σε ειδικη εκδηλωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί μόνο τον επιχειρηματία ; Αυτοί εδώ που έκαναν την σπουδαία ανακάλυψη δεν πρέπει να τιμηθούν ;

      Διαγραφή
    2. Αγαπημένη φράση "Από αύριο τα σπουδαία..."

      Διαγραφή
  7. 1.ΑΛΗΘΕΙΑ,Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;
    2.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ,ΤΙ ΛΕΕΙ;
    3.Η ΤΗΝΙΑΚΗ ON LINE ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιλεκτικά όλων των Τηνιακών!

      Διαγραφή
    2. Ποιά εκκλησία η ορθόδοξη ή η καθολική ; κι απ αυτές ΄τίνος την απάντηση θέλετε;

      Διαγραφή
    3. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων: δεν έχουμε κοινοποιήσει το θέμα σε άλλες ιστοσελίδες ώστε να γίνει αναδημοσίευση. Άλλωστε ο στόχος δεν ήταν να καταδικάσουμε συμπεριφορές αλλά συνειδήσεις! Αν ο ανώνυμος των 09:48 επιμένει είναι γιατί ανταλαμβάνεται το παρόν blog ως δημοσιογραφικό και την πράξη δημοσιοποίησης ως καταγγελτική. Αντίθετα υπάρχει η διάθεση (από τον τίτλο κιόλας)ανάδειξης της μηδενικής συναίσθησης και της κατεστραμένης συνείδησης.
      Την ώρα που μιλάμε για οικονομική χρεωκοπία, άνθρωποι άστεγοι αυξάνονται, (ενίοτε ελέω δημάρχων συλλαμβάνονται), Άνεργοι πολλαπλασιάζονται, η υγεία και η παιδεία θυσιάζονται, το κοινωνικό κράτος συρικνώνεται... Ποιά χρεωκοπία φοβόμαστε να έρθει;

      Διαγραφή
  8. Νομιζω πως μας τα μπερδευετε...
    Ανεξαρτητα των προθεσεων σας,η δημοσιοποιηση του γεγονοτος αποτελει δημοσια καταγγελια με ιδιαιτερη,μαλιστα,σημασια.
    Ακομη και απο... χριστιανικη μονον αποψη να το δειτε, προσφερεται για Κυριακατικο κηρυγμα αμφοτερων των δογματων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ οι έχοντες την ευθύνη να πράξουν αναλόγως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να πούν οι παπάδες, θα τους αφορήσουν. Δεν βλέπετε τι έφαγαν ; όλα της ώρας είναι ! ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ που είναι η νηστεία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ Η ΤΗΝΙΑΚΗ ΚΑΝΕΙ ΒΑΒΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παραπάνω ξεκαθαρίσαμε πως δεν έχουμε κοινοποιήσει το θέμα. Δεν κρίνω πως πρόκειται για ένα ασήμαντο θέμα αλλά όχι και εξίσου σημαντικό συγκρίνοντας με άλλα προβλήματα του νησιού. Καταλαβαίω πως η περίοδος μας έχει περάσει τους περισσότερους αρνητικά για τέτοιες συμπεριφορές. Όμως καλό θα είναι να μην ξεχνάμε για παράδειγμα την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στο νησί μας. Σε πολλές περιπτώσεις και σε ανάλογα θέματα η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη (σε σχόλια μετράω πάντα, αν και τα σχόλια δεν είναι πάντα ενδεικτικά). Μάλλον πέρα από το ενδιαφέρον, καταλαβαίνουμε όλοι, πως σε τέτοια απλά θέματα, έχουμε ουσιαστική δύναμη για να αλλάξουμε την κατάσταση.

      Σχετικά με την Τηνιακή, αφήνοντάς μας εκτός των συνδέσμων (στους οποίους περιλαμβάνεται σχεδόν το σύνολο των Τηνιακών ιστότοπων), συμπεραίνω ότι δεν συγκαταλεγόμαστε σε αυτούς που παρακολουθεί και απ' όπου αναπαράγει ειδήσεις.
      Πέρα από το να το διαβάσουν 10-20 παραπάνω, δεν πρόκειται να επιτύχει κάτι με μια αναδημοσίευση (όπως τις δεκάδες που καθημερινά ανεβάζει). Αν νομίζεις ότι κάποιος γνωστός σου ενδιαφέρεται, προτείνω να του το προωθήσεις.

      Διαγραφή
  12. θα μπορουσες να σβησεις ομως το ονομα της ταβερνας γιατι με λιγη προσπαθεια φαινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν χρειάζεται να κάνεις προσπάθεια, η φήμη του μαγαζιού το προλαβαίνει αφού φαίνεται πως η συγκεκριμένησυμπεριφορά είναι εξακολουθητική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή