Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Περιθώριο που σας χρειάζεται...!


Η ετυμολογία για την λέξη ισοπολιτεία δεν υπάρχει στο «βικιλεξικό». Στην αναζήτηση του λήμματος μας δίνεται το εξής αποτέλεσμα:  «Λείπει ο ορισμός (ή οι ορισμοί) αυτής της λέξης». Οι λέξεις δάνειο, χρέος, επιτόκιο αντιθέτως, περιγράφονται αναλυτικά. Δίνονται μάλιστα προέλευση, παραδείγματα και ρίζες κατά περιπτώσεις!
Η παραπάνω «ανακάλυψη» έγινε τυχαία. Με τον τυχαίο όμως αυτό τρόπο, αποκαλύφθηκε πως υπάρχει ένα κενό: Ασφαλώς όχι στο συγκεκριμένο λεξικό, καθώς ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα (παροτρύνεται και από την ιστοσελίδα), να προτείνει επέκταση στην συγκεκριμένη αναφορά. Το κενό μάλλον συγκεκριμενοποιείται στους «επαΐοντες» της σύγχρονης πολιτείας, που όπως αντιλαμβάνομαι, δεν έχουν ένα ιστόσοπο για να συνδέσουν τον ορισμό… Παραθέτω αυτό που πρόχειρα βρήκα στο διαδίκτυο: [λόγ. < αρχ. ἰσοπολιτεία `ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων΄ (ιδ. με βάση συνθήκη ανάμεσα σε δύο πόλεις)].
Το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων βρέθηκα με φίλους στο νησί. Σε μια κουβέντα, μου μεταφέρθηκε, (και για το λόγο αυτό δεν θα μπω σε λεπτομέρειες), πως ο δήμαρχος σε πρόσφατη ομιλία-συνάντησή του στην αδελφότητα στην Αθήνα, αναφερόμενος σε μια διαμαρτυρία για παρατυπίες σχετικά με την λειτουργία του ελαιοτριβείου, ενημέρωνε πως «κάποιοι παραλίγο, να κλείσουν το ελαιοτριβείο» προσθέτοντας «πως πρόκειται για συγκεκριμένους ανθρώπους που βρίσκονται ή θα μπουν στο περιθώριο»… Ακόμη και αν δε χρησιμοποιήθηκαν τα παραπάνω λόγια, η προσπάθεια να περιθωριοποιηθούν οι «αντιφρονούντες» είναι περισσότερο από καταφανής στο νησί μας.
Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, θα ήταν φρόνιμο και θα παρακαλέσω, την επόμενη φορά που θα γίνει λόγος για τρίτους, τουλάχιστον να είναι παρόντες (για λόγους καθαρά σεβασμού στην ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ – τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ – για τον αντίλογο). Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, μια παρότρυνση ακόμη: «Προσοχή, γιατί το περιθώριο αυτό μεγαλώνει και θα πέσει να σας πλακώσει! Μην επαναλαμβάνετε τα ατοπήματα του αντιπροέδρου που κατάντησε μια Ελλάδα ολόκληρη περιθώριο! Όπου βρεθεί και σταθεί το περιθώριο του πετάει γιαούρτια!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου