Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

“Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι!” Μπρεχτ.



«Έμφραγμα» με τα βιβλία, ανεφάρμοστη η «φόρμουλα» των φωτοτυπιών.

Οι φωτοτυπίες κοστίζουν ακριβότερα από τα σχολικά βιβλία.

Αννούλα να ένα ...αγγούρι
Χειρότερο από ό,τι είχε παρουσιαστεί από το υπουργείο Παιδείας είναι το πρόβλημα με τα βιβλία, καθώς κανένα σχολικό εγχειρίδιο δεν τυπώνεται στην παρούσα φάση. Μόνο το 20% των βιβλίων θα βρίσκεται στα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς, ενώ στα τέλη του Οκτωβρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν στα χέρια του μόνο το 60% των βιβλίων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα μαζί με μέλη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων Μ. Λυκόπουλος εκτίμησε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τον Νοέμβριο και χαρακτήρισε τη φετινή σχολική χρονιά όσον αφορά στα βιβλία των μαθητών, ως "τη χειρότερη από το 1946, που δεν υπήρχαν βιβλία στα σχολεία".
Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, στις νησιωτικές και τις παραμεθόριες περιοχές υπάρχει κάλυψη βιβλίων σε ποσοστό 70 με 80% των τίτλων.
Η "φόρμουλα" των φωτοτυπιών, με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλει να δώσει μια προσωρινή λύση, φαίνεται πως εκτός από ανέφικτη είναι και ιδιαίτερα δαπανηρή. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το κόστος των φωτοτυπιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ. Παράλληλα, στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν είναι επαγγελματικά και εκφράζονται ανησυχίες αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις χιλιάδων μαθητών.
Όπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη Τύπου πρόβλημα υπάρχει και με τις σχολικές επιτροπές, καθώς δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες επιτροπές στους καλλικρατικούς δήμους και έτσι δεν υπάρχει φορέας να δεχθεί τις πιστώσεις που θα δοθούν, για να καλυφθούν τα έξοδα φωτοτυπιών και λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.
Όσον αφορά στα βιβλία που υπάρχουν ήδη, αυτά προέρχονται από τα περσινά αποθέματα και το ίδιο ισχύει και γι αυτά που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα οποία πωλούνται από 1,50 έως 9 ευρώ. Φέτος θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για να μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32.000.000 αντίτυπα. 
Οι εργαζόμενοι, διά του προέδρου τους, ζήτησαν συγγνώμη για την κατάσταση και επέρριψαν ευθύνες στα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, ζήτησε την παραίτηση της υπουργού αλλά και όσων εμπλέκονται στις καθυστερήσεις. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε επιστολή της προς τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων επισημαίνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όλοι οι παράγοντες της σχολικής κοινότητας και ιδιαίτερα τις ελλείψεις στα σχολεία, με κυρίαρχο το πρόβλημα με τα βιβλία. Η επιστολή θα διαβαστεί στα σχολεία την ημέρα του αγιασμού και θα διανεμηθεί σε γονείς και μαθητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου