Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ


   Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 γεννιέται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ.  Το ιδρυτικό του υπογράφουν ο Λευτέρης Αποστόλου ( ΚΚΕ), ο Ηλίας Τσιριμώκος (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας- ΕΛΔ ), ο Χρήστος Χωμενίδης ( Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος -ΣΚΕ) και ο Απόστολος Βογιατζής (Αγροτικό ΚΕ). Εναντία στην τριπλή φασιστική κατοχή της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας. Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό του σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του έθνους  από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...». 
 Σύντομα το ΕΑΜ που τα αιτήματα του για ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ αγγίζουν τη ψυχή του Λαού αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα και προχωράει στον ένοπλο  αγώνα κατά του κατακτητή με τη δημιουργία του ΕΛΑΣ με πρώτο καπετάνιο τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, γράφοντας σελίδες δόξας και αυτοθυσίας.
Από το διάγγελμα του  ΕΑΜ στον ελληνικό λαό:
Ενωθείτε - Οργανωθείτε - Αγωνισθείτε!
Παραμερίστε ότι σας χωρίζει. Ο σκοπός είναι ιερός. Θυμηθείτε τους αγωνιστές του 1821.
Έλληνες αξιωματικοί - υπαξιωματικοί - έφεδροι πολεμιστές. Προσφέρετε τις γνώσεις σας, την πείρα, τη δοκιμασμένη τόλμη σας στην οργάνωση των εθνικών δυνάμεων. Ακολουθήστε το παράδειγμα του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη, του Μιαούλη, του Καραϊσκάκη, του Οικονόμου.
Έλληνες αστυνομικοί, αξιωματικοί - αστυφύλακες - χωροφύλακες. Μην υπηρετείτε την κυβέρνηση των προδοτών, μη γινόσαστε όργανα των κατακτητών.
Έλληνες ιερείς, οδηγηθείτε από το παράδειγμα του Παπαφλέσσα.
Έλληνες αγρότες, κρύψτε την παραγωγή σας, μην την παραδίνετε στους κατακτητές. Ούτε ένα σπυρί σιτάρι στον εχθρό.
Έλληνες αστοί - μικροαστοί, βοηθήστε οικονομικά τον αγώνα.
Βιοτέχνες - δημόσιοι υπάλληλοι - διανοούμενοι - εργάτες, οργανωθείτε σε επιτροπές, αρνηθείτε υπηρεσία στον εχθρό, ενώστε τις δυνάμεις σας στον ιερό αγώνα!
Νέοι και νέες, δώστε τον απέραντο ενθουσιασμό σας, το ηρωικό σας πνεύμα, την αυτοθυσία σας στον αγώνα του ΕΑΜ.
Εμπρός για τον νέο εθνικό ξεσηκωμό!

  Σήμερα ο λαός βιώνει μια νέα τριπλή κατοχή ( Κυβέρνησης- ΔΝΤ- ΕΕ)  το μήνυμα του ΕΑΜ είναι επίκαιρο όσο ποτέ.  
 Για  ενότητα και για την ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου