Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».


Η Πρόεδρος
του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
κυρία Σοφία Σταϊκου
και ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
κύριος Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης
έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν
στα εγκαίνια της έκθεσης
«Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». 

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Ιουνίου, 19.30' | Διάρκεια από 17 Ιουνίου έως 2 Οκτωβρίου 2011 καθημερινά εκτός Τρίτης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στο Πύργο

H «Μύρτις» αρχίζει το ταξίδι της στα Μουσεία του ΠΙΟΠ
Πρώτος σταθμός, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (17.6.2011 – 2.10.2011)


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), μέσω του Δικτύου των Μουσείων του, μεταφέρει στην ελληνική περιφέρεια την εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

Η «Μύρτις» ξεκινά το ταξίδι της στα επτά μουσεία του ΠΙΟΠ, με πρώτο σταθμό το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (17.6.2011 – 2.10.2011).

Η έκθεση παρουσιάζει την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, ενός κοριτσιού του 5ου π.Χ. αιώνα. Το κρανίο της βρέθηκε σε έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μαζί με σκελετικά κατάλοιπα 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που αποδεκάτισε την πόλη και σκότωσε τον ηγέτη της και δημιουργό του «Χρυσού Αιώνα των Αθηνών», τον Περικλή. Επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν την αιτία του λοιμού, που ήταν ο τυφοειδής πυρετός.

Η έκθεση προβάλλει τις πιο σημαντικές στιγμές της διεπιστημονικής συνεργασίας, αρχίζοντας με την ανασκαφή και καταλήγοντας στην παρουσίαση του αναπλασμένου προσώπου της Μύρτιδος.

Ας σημειωθεί ότι η έκθεση, καθώς και οι διαλέξεις, ξεναγήσεις και σχετικές εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν, έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία στους σταθμούς που μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί (μεταξύ άλλων, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου
Τηλέφωνο: 22830 31290

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου