Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η κρίση, ο «Καλλικράτης» και η Τήνος (Μια ανοικτή πρό(σ)κληση)

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συγκυρίας είναι η τεράστια κρίση που ζούμε. Η οποία μπορεί να επικεντρώνεται στην οικονομία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όλα όμως δείχνουν ότι είναι βαθύτερη, συνδέεται οργανικά και εκδηλώνεται ως πολιτική, κοινωνική, περιβαλλοντική ακόμη και πολιτισμική κρίση.
Η μεγάλη «ανάπτυξη» που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες αποδείχτηκε πως ήταν μόνο στρεβλή, άναρχη και πλαστή, έκφραση ενός συστήματος διακυβέρνησης που διαχρονικά στηρίχτηκε στις πελατειακές σχέσεις και υπηρετήθηκε από τις δομές και τις λειτουργίες ενός παρακμασμένου και διεφθαρμένου κράτους. Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς, δεν εξαιρείται από την διαπίστωση αυτή. Αποτέλεσμα, τα όσα δραματικά συμβαίνουν στις μέρες μας και κυρίως αυτά που θα ακολουθήσουν, να μην αλλάζουν απλά τη ζωή μας αλλά να την ανατρέπουν με απροσδιόριστες συνέπειες για μας, τα παιδιά μας, την κοινωνία.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα διεξαχθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο σύμφωνα με το νέο διοικητικό πλαίσιο που επιβάλλει ο «Καλλικράτης».
Χωρίς ουσιαστικές διαδικασίες συζήτησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών ο «Καλλικράτης» φαίνεται ότι σχεδιάστηκε με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο τη μείωση του αριθμού των Δήμων με τη μορφή των υποχρεωτικών συνενώσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας για επιπλέον περικοπή πόρων και αύξηση της τοπικής φορολογίας.
Ετσι:
- Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους νέους Δήμους, χωρίς σταθερούς πόρους και με την περιστολή ήδη των κεντρικών κονδυλίων, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα έργα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής θα περικοπούν δραστικά ή και θα καταργηθούν.
- Για τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση ο «Καλλικράτης» επιφυλάσσει για τους μόνιμους υποχρεωτικές μετατάξεις και για τους συμβασιούχους τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους και την έξοδό τους στην ανεργία.
- Οι έννοιες της αυτο-διοίκησης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών πλήττονται από το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και την ανάδειξη του δημάρχου ως «απόλυτου άρχοντα».
- Επαναφέρεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα του 50% +1 που αποθαρρύνει την παρουσία ανεξάρτητων τοπικών κινήσεων και συλλογικοτήτων και ενισχύει τους σχηματισμούς του δικομματισμού.
Στην Τήνο η συνένωση των Δήμων Τήνου, Εξωμβούργου, Κοινότητας Πανόρμου και η κατάργηση του Επαρχείου έγιναν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Άλλωστε, από καιρό είχε γίνει γνωστό ότι ο «Καλλικράτης» επιβάλλει τον ένα Δήμο σε κάθε νησί. Έτσι, οι αιρετοί και λοιποί παράγοντες του νησιού, αδιαφορώντας για την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης των Τηνιακών για τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται, περιόρισαν από νωρίς τον ενδιαφέρον τους στο πώς θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την εκλογική τους επιτυχία. Οι γνωστοί μοομάχοι αι οι διάφοροι μηχανισοί που του στηρίζουν (κομματικοί, επαγγελματικοί, εκκλησιαστικοί κ.ά.) έχουν επιδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα επικράτησης. Κι όμως, όλοι γνωρίζουν πως για την εικόνα της «ανάπτυξης» που βλέπουμε σε τοπικό επίπεδο, είναι εκείνοι που έχουν την κύρια ευθύνη, αφού για περισσότερο από είκοσι χρόνια καθορίζουν τις τύχες της Τήνου από διάφορα πόστα. Είναι, δηλαδή, εκείνοι που έχουν επιτρέψει να οργώνεται το νησί από τις μπουλντόζες και τις μπετονιέρες, να πλημμυρίζουν τα βοθρολύματα τα λαγκάδια και τις παραλίες (μόνο η Κοινότητα Πανόρμου κατάφερε να αποκτήσει βιολογικό), να μην πίνεται το νερό και οι γεωτρήσεις να οργιάζουν, ο Τσικνιάς να έχει γίνει η χωματερή του νησιού, οι παραδοσιακοί οικισμοί να χάνουν το χρώμα τους, το μοναδικό φυσικό τοπίο της Τήνου να αλλοιώνεται.
Προκύπτει, επομένως, το ερώτημα:
Υπάρχουν άτομα, συλλογικότητες, φορείς του νησιού, που έχουν τη διάθεση να αντισταθούν σε ότι συντηρεί το χθες και θέλει να το εκπροσωπήσει πάλι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;
Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, απευθυνόμαστε:
- Σε όσες και όσους συμμερίζονται την ανάγκη να υπάρξει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
- Σε όσες και όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσει η Τήνος μια άλλη πορεία, με σεβασμό στον πολιτισμό της, τις παραδόσεις της, σε ό,τι ο ανθρώπινος μόχθος επί αιώνες δημιούργησε.
- Σε όσες και όσους θέλουν να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές που έρχονται. Να συζητήσουμε για τη συγκρότηση ενός τρίτου αυτοδιοικητικού σχήματος, ανεξάρτητου από κομματικές, συντεχνιακές ή άλλες εξαρτήσεις. Με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων και του επικεφαλής.
Παναγιώτης Αλικάρης, Γιάννης Αρμακόλας, Γιάννης Βιδάλης, Θέμης Δαλέζιος, Ρόκκος Δελλατόλας, Μαρινέτα Κρητικού, Βαγγέλης Τριγώνης, Άννα Φιλιππούση, Μαρία Φιλιππούση, Ευαγγελία Φιλιππότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου